Velg riktige sykkelklær

Gode sykkelklær er riktig kombinasjon av varme, bevegelighet, lufting, slitestyrke og komfort.
Sykkelopplevelsen blir kraftig redusert om du pakker på deg plagg på plagg og avslutter med et tettsittende oljehyre.

Her følger i korte trekk noen nyttige råd og vink som du bør tenke på når du skal trene.


HANSKER

Hendene har du fremst av hele kroppen og tar imot mye vind og kulde. Bremsehendelsen som er av metall blir ofte veldig kald. Du har kanskje opplevd å fryse så mye på hendene at det er vanskelig å bremse? Dette er ikke særlig bra ute i trafikken eller i terrenget.

Kjøp hansker som er vindtette, vanntette og behagelige å ha på. Hanskene kan gjerne ha et belegg i håndflaten som øker friksjonen mellom hansken og håndtaket slik at du får bedre grep. Noen hansker kommer med to-og-to fingrer sammen. Dette kan være et godt alternativ for en som er frossen av seg, kontakten mellom to fingre gjør at varmen holdes bedre.


SKO

Høye vinter-sko er absolutt å anbefale, helst bør de være foret. Ønsker du å bruke mindre penger kan du gå til anskaffelse av GoreTex sokker. Disse holder deg tørr samtidig som de bevarer varmen i foten bedre.

Et tips til deg med klikk-sko, ta ut sålen og legg aluminiumsfolie i bunn av skoen. Dette gjør at varmen blir reflektert opp i foten og kulden ut av skoen.

Skulle du allikevel lure deg ut i regnet og slapset med vanlige sko, bør du etter endt sykkeltur legge avispapir i skoene og sette de på høykant på et varmt sted som for eksempel baderoms-gulvet.


BUKSE

Her er bevegeligheten viktig. Du bør finne deg en bukse som har ledd i kneet. Med det menes en bukse som ikke blir dratt opp til midten av leggen nå du sykler en omdreining.

En annen ting som du skal huske på når du skal kjøpe vinterbukse er at varmetapet er fremme på låret og leggen. Du må huske at kuldegradene blir mangedoblet når farten økes. Det anbefales derfor at buksen er vindtett foran.


JAKKE

Her gjelde noe av det samme som for buksene. Pass på at ermene er lange nok. Test jakken og simuler hvordan du sitter på sykkelen. Du vil da kunne finne ut om jakkeermene sitter langt opp på underarmen når du strekker deg framover.

Tenk også litt på hv du skal bruke jakken til, skal du sykle mye i trafikken er det lurt å velge en jakke med strategisk plasserte reflekser og gjerne en sterk farge som gjør at du blir sett.