Sykling og ryggproblemer

Syklister opplever ofte smerte i ryggen, da spesielt korsryggen.
Dette er ikke vanskelig å forstå når en tenker på hofteleddsvinkelen syklister har når de sitter på salen og henger over styret.

Det finnes flere måter å eliminere og redusere denne smerten i ryggen.
Her får du noen tips som gjelder tekniske utbedringer på sykkelen og hvilke øvelser du selv kan gjøre for å bedre muskulaturen i mage og rygg regionen.


STYRET

Her kan det være lurt å gå bort fra det flate styret som mange sykler kommer med i dag. Med et styre som har bøy, eller rise, vil du få en rettere ryggsøyle ved vanlig sittende sykling. Dette reduserer belastningen på nederste delen av ryggen, da spesielt på de skivene som ligger mellom ryggvirvlene.


STEM

Stem eller styrefremspring som har flere grader reisning hever styret. Dette virker i stor grad på samme måte som styret. Du får en rettere ryggsøyle ved sittende sykling. Dersom en ønsker å bruke flatt styre fremfor ett med bøy vil løsningen med regulerbar stem eller stem med bratt vinkel være å foretrekke.


SAL

Mesteparten av oss syklister sitter stort sett på salen når vi sykler, det er bare i bratte motbakker at vi står og sykler. Derfor er justering av sal veldig viktig.

Høydejusteringen på salen skal være slik at når du sitter på sykkelen skal du kunne berøre bakken med tærne med begge ben når du sitter på salen. Den skal være helt vannrett. Tipper salen forover eller bakover vil dette virke meget belastende på korsryggen.


KROPPEN

Med en sterk mage og rygg vil du kunne redusere smerten og ømheten i ryggen som en ofte får ved lengre perioder på sykkelsetet. Det er viktig å presisere at en må trene både mage og rygg, ikke bare ryggen som kanskje høres mest fornuftig ut. Mage og ryggmuskler henger sammen og jobber på tvers av hverandre, med andre ord er avhengig av hverandre.

Med vanlige sit-ups og rygg hevninger vil du etter kort tid merke bedringer i ryggregionen etter sykling.