KlikkpedalerVurderer du å gå til anskaffelse av klikkpedaler (eller SPD-pedaler), men er ikke sikker på om det er nødvendig på ditt nivå og om du i det hele tatt klarer å klikke deg inn og ut av pedalene?

Klikkpedaler var tidligere bare vært å finne på konkurransesykler innen landevei og terrengsykling.
Men dette er ikke tilfelle lenger.

Stadig flere tursyklister velger nå å feste foten til pedalen for å få et bedre tråkk som igjen gir større fart og mer spenning.

Forskning har vist at effektiviteten ved å bruke klikkpedaler isteden for vanlige flate pedaler kan økes med 30% på flate strekninger og 40% i motbakker.

Har du bestemt deg for å prøve klikkpedaler og ikke har erfaring med systemet fra før, bør du velge en pedal som i tillegg til selve festemekanismen også har en ramme rundt som støtter opp rundt fotbladet samt gjør det enklere å komme inn i pedalen.

Du bør velge sko som er tilpasset pedalen. Velger du en pedal med ramme rundt er det lurt å finne en sko med en såle som også hviler på denne rammen. Sålen på skoen bør være stiv, men her kommer også bruken inn; ønsker du å kombinere sykkelturen med tur gåing, må du ikke gå i den fellen å kjøpe for stive sko som det ikke er mulig å gå med.

Klikkpedaler er i realiteten en fjærbelastet binding på lik linje med de som vi finner på slalomski. Hardheten på fjærene avgjør hvor vanskelig det er å få skoen inn og ut av pedalen. Med en unbrakonøkkel kan disse fjærene justeres og tilpasses ditt nivå. Nybegynneren anbefales å løsne disse strammeskruene for så å stramme dem litt etter hvert som en blir mer fortrolig med pedalene.

Det er lurt å trene litt på en plen eller lignende for å gjøre seg kjent med bevegelsene som en må gjøre for å få skoen inn og ut av klikkpedalen